29 oktoober 2008

Pärliuss nr 5 ehk rukkilillekee



Taas kord üks pärliussikee, oktoobrikuu pruun, sinise lisandiga! Ristisin ta rukkilillekeeks. Selle keega nägin nädal aega vaeva, muidugi mitte pidevalt. Vahepeal panin töö lihtsalt kõrvale laagerduma ja tegelesin muude asjadega. Alustasin lille heegeldamisest ja see oligi see kõige raskem osa. Õnneks olin just läbi lugenud saksa pärliheegelduse foorumi mõned vastavad teemad ja olin ootamatusteks ette valmistunud. Kuna mõnede helmeste augud (eriti need nn. odaotsad ja tilgad näiteks) on üsna teravate servadega, siis pidin ka paar korda lille üles harutama, sest lille kroonlehed olid iirisniidi läbi närinud ja lihtsalt kukkusid küljest ära!  Peale paari katsetust ja ahastust otsisin esmalt teise heegelniidi, mingi veneaegse, iirisniidist suurema kera. Teiseks olin saanud saksa foorumist hea nipi, kuidas tamiiliga need kroonlehtede read läbi käia ja kokku tõmmata. Uhh, ometi sain lille valmis! Edasi läks juba lihtsamalt, kuigi veidi pusimist oli ka õienuppudega kee otstes. Tegingi need lõpuks oma äranägemise järgi, sest õpetuse järgi oleks liiga suured saanud. Ja ma ei õmmelnud neid külge, vaid heegeldasin otse ussi edasi. Nupukest alustasin siis 5 helmega ringis: 5-10-15-15-15-10-6- ja edasi tavaliselt 6 ringis. Lille heegeldamiseks on olemas skeem. Selle järgi siis tuleks helmed lükkida niidile, alustades skeemil ülevalt paremalt ja heegeldada, alustades alt vasakust nurgast, k - tähendab tilgakujulisi pärle ja d - odaotsi. Ülejäänud on tavalised seemnehelmed, mina olen kasutanud senini 9/0 suurust. Seekord kulus 1 pakk pronkspruune helmeid ja natuke läbipaistvaid helesiniseid, mis olid mul tellimusega koos kingitusena tulnud. Lisaks veel sinised tilgad, suured odaotsad (6x16mm), paar kellukest otstesse, natuke vaskset ketti, mõned ühendusrõngad ja vaskne kinnis. Pruun iirisniit ka ja lillele osaliselt natuke tugevamat heegelniiti ja tamiili. Lille sees on paberkuulike, pungad on piisavalt väiksed, et niisama vormi hoida. Kee kahe eraldi heegeldatud osa pikkused on ca 30,5 ja 32 cm. Lill on kinnitatud tamiiliga kee külge. Minu eeskujuks oli see kee. Kes neid heegeldatud pärliusse teeb ja pole veel registreerinud end www.perlenhaekeln.de lehele, siis soovitan soojalt. Te leiate sealt terve varanduse! Vähemalt pildid ja skeemid on eestikeelsed ja kui ikka veel aru ei saa, siis võib ju alati minu poole pöörduda! 

Nüüd tahaks küll juba midagi villasemat teha! :) 

21 oktoober 2008

Pärliuss nr 4 ehk leopardikee

Olen praegu täitsa ehete tegemise lainel! Aega ka parasjagu palju käes. Juba kolmas nädal haiguslehel. Kui jalg ei tööta, siis seda enam lasen kätel käia! Seekord siis taas üks uss, mis algselt pidi küll tulema leopardi moodi, aga praegu tundub rohkem madu olema! Muide, leidsingi, et leopard snake on täitsa olemas! Nii et käsitööd tehes võib vabalt zooloogiat ka õppida!




Materjal: mustad ja matid pruunid ja mahekuldsed seemnehelmed, pruun iirisniit, heegelnõel nr 1,5
Muster: siin

18 oktoober 2008

Pärliuss nr 3

Materjal: punased ja roosad läbipaistvad seemnehelmed, punane iirisniit, heegelnõel nr 1,5


Mustrikord: 20 roosat, 2 punast, 4 roosat, 1 punane, 1 roosa, 1 punane, 4 roosat, 2 punast (6 helmest ringis)


Nagu pildilt näha, on lehed kinnitatud valmis keele. Tahtmine oli neid küll mustrisse heegeldada ja lehekesed olid mul kõik ülejäänud pärlitega kenasti niidi taha aetud, aga siis selgus, et lehed pööravad ennast risti ja sisseheegeldamiseks oleks vaja teistsuguse auguga lehti. Nagu näiteks siin. Selliseid lehti pole ma meie netipoodides märganud. Kuna niidiga kinnitamine jäi ka kole, siis traatisin lihtsalt lehed ära ja kinnitasin helmeste külge. Päris see pole, mida ma tahtsin, aga asja ajab ära.
Järgmised pärliussi ideed on juba valmis, neid tuleb veel!