27 september 2009

Pihuloom nr 3



Oranž kiisu

Kolmas loomake ka valmis! Neljas on juba alustatud, aga nüüd enam nii palju aega vist käsitööks ei jää. Kahenädalane taastusravi ja nädal puhkust said selleks korraks läbi ja homme tuleb taas tööle minna.



26 september 2009

Pihuloom nr 2



Sinililla liblikas

Tegelikult pidin täna minema Palamuse laadale, aga kuna nina tilgub nagu kevadine mahlakask, siis ei julgenud niimoodi inimeste sekka minna. Maalisin hoopis ühe liblika valmis. Nõela ja niidiga.


25 september 2009

Pihuloom nr 1



Roosa-roheline mõmmi

Küll mõni asi võib ikka venida! Kõigepealt sai veebruaris nimi kirja pandud, siis mõne aja pärast lõikasin loomakesed riidest välja. Paari kuu pärast õmblesin kokku. Läks veel aega. Paar pihulooma said ümber keeratud ja täis topitud. Üks neist on lõpuks valmis ka saanud!


24 september 2009

Õunarohelised beebipapud

Veel ühed papud. Proovisin seekord kududa buffini õpetuse järgi (pildid kahjuks enam ei avane, aga jutt on alles). Tulid päris kenakesed, aga heegeldamine on justkui rohkem käpas!


Suvi hakkab vägisi läbi saama. Lehed puudel muudavad värvi. Aga põhiline märk minu jaoks - muutun totaalseks külmavareseks! Ja seda ma tunnen juba paar viimast päeva. Sellegipoolest on sügis ilus ja värviküllane.

17 september 2009

Kellukad

Üle hulga aja said oma pärlivarud välja otsitud. Mul see käsitöötegemine käibki nii hooti! Ükskord vaimustun pärlitest, siis heegeldamisest ja vahel sekka tikkimisest... Ei suuda mina pidevalt ühe asjaga tegeleda! Samas imetlen siiralt neid, kes tegelevad ühe konkreetse käsitööliigiga ja on oma ala profid!
Hiljaaegu tellisin Ehtelaekast Lucite kellukaid ja osa neist saigi nüüd kõrvarõngasteks vormistatud. Üks mobiiliripats ka sekka!








15 september 2009

Peleriini kudumise juhend



Eriline tänu Helele, kes laenas mulle mõneks päevaks oma peleriini järgitegemiseks! 

Mõned õpetused leidsin ka venekeelsetelt netilehtedelt: siin ja siin.
Kui ma õieti aru sain, siis üks juhend näeb ette alustamise alläärest, teine aga ülemisest servast. Mina tahtsin alustada ülaservast, aga mulle ei meeldinud, et kude jäi siis õlgadel ''tagurpidi''. Seega alustasin uuesti ja alläärest.

Minu versioon:
Vaja läheb:
2 tokki Novita Helen, 2 tokki Baronesse Mohair (või vastavalt endale meeldivad lõngad, võivad olla kõik ühte sorti), vardad nr 5 ja 8. 

Kudumine:
Lõin üles kahe lõngaga (kaks erinevat lõnga kõrvuti) ja nr 8 varrastega 101 silmust (kindlasti peab silmuseid olema paaritu arv). Kasutasin sellist kudumisvõttega silmuste ülesloomist nagu Haapsalu sallide puhul. Võib ka tavalisel viisil, aga peab arvestama, et alläär oleks piisavalt veniv! 
Esimese silmuse tõstsin alati kudumata üle ja viimase kudusin alati parempidi. Äär jääb silmuseline. 

* Koo nr.8 varrastega 16 rida patentkudet.

* Võta vardad nr. 5 ja koo ainult ühe lõngaga (minul mohäär) 4 rida 1-1 soonikut.
NB! Patentkude on alati kootud kahekordse lõngaga nr 8 varrastega ja soonik ühe lõngaga nr 5 varrastega!

* 14 rida patentkudet.

* 4 rida 1-1 soonikut. Viimasel soonikureal (pahemal pool) tegin kahandused. Koo alguses 14 silmust, siis 3 silmust parempidi kokku kududa, nii et keskmine silmus jääb pealmiseks. 7 silmust soonikut, 3 kokku jne... lõpus jälle 14 silmust soonikut. Ehk siis skeem selline: 
14 – 3k (kokku) – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 14
Vardale jääb 85 silmust.

* 12 rida patentkudet.

* 4 rida 1-1 soonikut. Viimasel real taas kahandused: 
6 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 6
Vardale jääb 69 silmust. 

* 10 rida patentkudet.

* 4 rida 1-1 soonikut. Viimasel real kahandused:
8 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 7 – 3k – 8
Vardale jääb 59 silmust. Kahandusi enam ei tule.

* 8 rida patentkudet.

* 4 rida 1-1 soonikut. 

*Koo silmad maha üsna tugevalt, et serv hiljem välja ei veniks ja kenasti kaela ümber hoiaks. 

Kui tahad veelgi rohkem kaela ligi hoidvat peleriini, siis alusta kahandamist juba peale esimest patentkoetriipu. Sel juhul minu antud kahandusskeemid ei kehti ja tuleb endal natuke matemaatikaga tegeleda! 3 parempidi kokkukudumist tuleb alustada alati sealt, kus vasakul vardal on parempidine silmus esimene – ehk siis parem-pahem-parem tuleb kududa kokku üheks parempidiseks silmuseks. 

Küljeosad ja paelad on kootud ühe lõngaga (mohäär) ja nr 5 varrastega.
Nüüd, kus salliosa sai valmis, kudusin külje pealt ääresilmustest vardale 41 silmust (siin peab jälle olema paaritu arv silmuseid). 3 esimest ja 3 viimast silmust koo alati parempidi, et serva moodustuks ripskude. Põhikude on parempidine ja tagasireal pahempidi. Igal parempidisel real tegin keskel kahanduse: 2 silmust parempidi kokku – 1 parempidi – 2 silmust ületõstmisega kokku. Keskele moodustub triip. Kudusin kolmnurka niikaua kui vardale jäi 7 silmust. Edasi kudusin patentkoes paela ca 30 cm. Teine külg täpselt samamoodi. Ja ongi valmis!

Erinevate lõngade ja varrastega on tulemused erinevad. Sallil, mille pealt ma mustrit maha viksisin, oli üleüldse keskmine patentkoes osa ilma igasuguste kahandusteta. Lihtsalt ülemine serv oli kokku hoitud. Veelgi lihtsam teha, aga kahandustega kudum jääb ümber kaela paremini hoidma. Patentkoe triibud võib vabalt teha ühelaiused. 

Minu peleriin sobib umbes suurustele 40-44. Suurust saab varieerida, võttes veidi peenema lõnga ja/või peenemad vardad või luua keskmisele osale vastavalt vähem või rohkem silmi. Mõõtsin ära keskmise patentkoes osa pikkuse: ülevalt 40 cm ja alt ca 120 cm. Eks ta on vast veidi juba veninud ka. Laiust on 35 cm. 

Kui küsimusi tekib, siis vastan meelsasti!
Head kudumist!  

11 september 2009

Peleriin

Üks hea inimene, tuttava tuttav, laenas mulle ökofestivali kontserdi ajal õlgadele mõnusa sooja salli! Mul lubati lahkelt sall koju kaasa võtta, muster üles joonistada ja lisaks leidsin ka netist paar venekeelsest õpetust. Minu peleriin on segu kõigist õpetustest ja eelpoolnimetatud sallist. Ühesõnaga - tegin oma õpetuse! Panen selle ka lähiajal siia üles. Kuna kudumise alustamisega oli kole kiire, siis võtsin poest esimesed ettejuhtuvad lõngad: Baronesse mohair ja Novita Helen. Vardad nr 5 ja 8. Õpetuses seletan siis täpsemalt, mis ja kuidas. Tulemus meeldib mulle väga! Väga hea ja soe asi sai. Mu külmakartlikule kaelale ideaalne. Ja värv ka! Nagu te juba isegi aru olete saanud, olen ma nüüd rohelisearmastuse vahetanud sinise vastu! Indigosinine on mu lemmik! Pildistas abikaasa.

08 september 2009

Sussid

Veel ühed papud! :) Heegeldatud lõngajääkidest. Talla- ja küljeosa ringselt sammastega, pealne edasi-tagasi kinnissilmustega. Et oleks uhkem, siis pael ka lehvima!



06 september 2009

Sinised beebipapud

Kui meie Mailaga neljapäeval Tallinnasse jõudsime, oli mul üks papu juba peaaegu valmis! Käisime Tallinnas käsitööklubi-asja ajamas ja eriti tore oli kohtuda Imbiga Saaremaalt! Vabadussammas sai ka oma silmaga üle vaadatud.
Ühe jutiga sai kohe mitu paari papusid valmis. Peale selle esimese bussis tehtu on ülejäänud küll juba kodus heegeldatud. Hea viis lõngajääkide hävitamiseks! Tumedam sinine lõng sai kohe nii otsa, et viimase rea jaoks enam ei jätkunudki. Mitu korda proovisin, sõlmisin lõngajuppe kokku, heegeldasin hästi tugevalt, et vähem lõnga kuluks - aga pidin ikka alla andma. 2 cm jäi üle heegeldamata. Kuna ma aga oma tahtmisest naljalt ei loobu, siis tekitasin ikka väikesed sinised täpikesed sakkide otsa. tapestry crochet meetodil. Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab! Kitsikuses tulevadki need kõige hiilgavamad ideed ja parimad lahendused.