26 jaanuar 2017

Uutmoodi sokid


Pealtnäha sokid nagu sokid ikka, aga õppisin nende kudumise käigus kolm uut asja.

1. Kõigepealt alustasin varbast. Kuna mul oli lõnga täpselt 1 tokk ja ma ei teadnud, kas sellest tulevad sokid välja, siis otsustasin proovida midagi uut. Otsisin netist erinevaid alustamise viise, aga mulle kuidagi ei istunud need "kandilise" ninaga sokid. Hea õpetuse leidsin raamatust Lena Fuchs "Suur sokiraamat". Alustasin 8 silmusega - 2 igal vardal. Küllaltki tülikas ettevõtmine ja ikka kippus auk ka keskele jääma. Muidugi selle saaks pärast lõngaga kinni tõmmata. Aga siis ma miksisin kaks õpetust omavahel ja alustasin selle Dropsi video järgi, 4 silmust kummalgi vardal. Algul pidin mitmeid kordi üle vaatama, kuidas neid lõngu ikka keerutada sinna varraste ümber, nii kui ühe keeru tehtud sain, läks juba järgmine meelest! :) Aga tunduvalt parem on sel viisil alustada kui nelja vardaga. Ei kao vardad töö seest ega ole neid liiga palju. Alates neljandast reast läksin üle neljale vardale. Kasvatamised tegin jälle enam-vähem sokiraamatu tabeli järgi. Joonistasin endale ka kasvatamise skeemi, et järgmisel korral ei peaks jalgratast leiutama. Aga see kehtib muidugi just sellise jämedusega lõnga puhul ja minul oli kasvatamise lõppedes 12 silmust igal vardal. Peenema lõnga korral tuleb kasvatamisi rohkem teha.


Kasvatamiste kohta on ka olemas palju erinevaid videosid, mis aitavad selgust saada. Näiteks M1L ja M1R. Sel viisil tulevad ilusad, mõlemal pool sarnased kokkuvõtmise triibud. 
Sokininad said valmis. Edasi kududes hakkas muster mängima. Esimesena kudusin pildil olevat vasakpoolset sokki. Tundus päris tore maleruut, aga otsustasin teise ka samakaugele kududa. Teisel sokil jooksis muster jälle isemoodi ja see meeldis rohkem. Harutasin esimese ka niikaugele üles ja kuidagi kudumistugevust muutes õnnestus mul muster samamoodi diagonaalis jooksma saada, kuigi peegelpildis, suunaga teisele poole. See tundus perfektne! Üleval esimesel pildil kenasti näha. Ega mulle ausalt öeldes väga ei meeldi erinevad sokid, kuigi see oleneb suuresti lõngast. 


2. Teine uudne asi oli sokikanna kudumine lühendatud ridadega. Ma olen küll teinud hiljem vahele kootud kanda, mis näeb ka poesoki moodi välja nagu seegi. Õpetus jälle "Suurest sokiraamatust". Pean ütlema, et kui asi selgeks saab, siis selline kand on tunduvalt lihtsam teha ja kiiremini saab valmis kui tavaline kand. Ainuke miinus on see, et pole kannakiilu. Mina oma sokkide jaoks peaksin kindlasti tegema ja kunagi ma teen ka sarnased kiiluga sokid. Mis on eriti tore, et minu sokkidel vahetus värv täpselt kanna keskel. 



3. Veel üks uus asi on lõnga jätkamine ilma sõlmedeta ja ilma pärastise niidiotste peitmiseta. See on ju üsna tülikas. Ma pidin lõpupoole, soki sääreosas, üsna palju jätkama, sest ega siis lõngatokk ei jagunud täpselt pooleks mustri järgi ja viimase lõnganutsaku jagasin värvide järgi pooleks, et kogu lõng kasutatud saaks. Vene moodi lõnga jätkamise video leidsin jällegi Dropsi lehelt. Mitmekordsete lõngade puhul ideaalne! 

Sääreosas, peale kolme parempidist rida, kasvatasin juurde 4. real 6 silmust. Ilma kasvatamiseta tundus säär liiga kitsas kuna kannakiilu mul ju polnud. Sääre muster järjekordselt "Suurest sokiraamatust" (põlvikute muster). Sääred said tavalisest pikemad, aga olen rahul, et kõik lõng sai jäägitult ära kasutatud! :)

Lõng: Alize Motif, 20% villa, 80% akrüüli, 100g = 200m
Lõngakulu: 100g
Vardad: nr 3 
Silmuseid vardal: pöiaosas 48 ja sääreosas 54 

Sokid peaksid sobima 38-39 jalale (pikkus kannast varbani 24 cm).

8 kommentaari:

  1. Väga huvitavate õpetuste järgi tehtud. Lõng on ilus ja sellest tulid väga ilusad sokid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Eve! Need ise mustrit loovad lõngad on nii toredad, iial ei tea, mis välja tuleb.

      Kustuta
  2. Vaat kui hästi said mustri ühtemoodi diagonaali jooksma! Minul see päris ei õnnestunudki Arne&Carlose lõnga puhul :D Kenad sokid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ega mul oli ka mitu korda harutamist, enne kui rahule jäin, perfektsionist nagu ma olen! :D

      Kustuta
  3. Tere! Kas sääreosa mustrit oleks võimalik saada? Tänud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin on küll põlviku muster koos kahandustega, aga muster ise on väga lihtne: https://photos.app.goo.gl/ReNA5MZHGSNupMdo6

      Kustuta
  4. Ma olen ka alati rahul, kui kirju lõnga värvivahetus jääb mõnda strateegilisse kohta, nt kanna keskele. :) Samas olen kirjust lõngast kududes üle saanud kahe ühesuguse soki painest - las tulevad erinevad, peaasi, et ilusad ja ühesuurused! :D

    VastaKustuta