28 aprill 2015

Müts "Aprill"

Kuigi kevad on ammu täies jõus, lõpetasin mina alles nüüd oma talvemütsi. Aga kui vaadata mütsi nime, siis ikka täitsa õigel ajal! :) Alustasin jaanuaris ja vahelduva eduga aprillini välja.

Mütsi kudusin Isetegija kooskudumise Salamütsike 2015 raames ja mustri autoriks on Anneli Tender.

Otsustasin, et ühtki uut lõnga ma ostma ei hakka, ehk saab vanasid varusid vähendada. Peale natukest arupidamist ja mõningaid kuduproove (mis olid mütsi algused, sest ma eriti ei armasta proovilappe teha) said mütsiks kokku kootud:

Novita Jussi punane lõng (75% villa, 25% polüamiidi; 100g/200m) - lõngakulu veidi üle 60 g
Punto Zümrüt Mohair tumepunane litritega lõng (60% mohääri, 20% akrüüli, 15% polüamiidi, 5% metallikut; 50g/350m) - lõngakulu 20 g

Vardad servas nr 3,5 või 4 (see oli nii ammu, et ei mäleta enam) ja mustriosas nr 4,5.

Alguses läks kõik ludinal. Kudusin nii nagu õpetus ette nägi. Ma jätsin ainult mustrist ära nupud. Kuna lõng oli mul jämedam kui originaalil, siis ei jäänud nupud kenad ja ega need pole mu lemmikud ka. Olenemata lõnga jämedusest ei pidanud ma mustrikordade arvu vähendama. Laius oli paras.

Niikaugel olin oma mütsiga 25. jaanuaril. Pidasin veel teistega sammu. Teine vihje on kootud:


Siis aga selgus, et pikkus ei ole kohe üldse mitte paras. Muidugi märkasin seda juba varemgi, aga kudusin lolli järjekindlusega ikka 3. vihje lõpuni. Praktiliselt oleks sel kõrgusel juba müts ammu valmis olema. Harutasin ära terve mustrikorra ehk 14 rida ja kuna müts oli nüüd tubli tükk maad lühem, arvasin, et kahanduseks tuleb võtta kõige suurema ridade arvuga variant ehk siis 3. variant. Tegingi mütsi valmis, tundus küll veidi pikk, aga pesin mütsi läbi ja jätsin kuivama.

Siis selgus tõsiasi, et müts on ikka liiga pikk. Harutasin kahanduse osa jälle ära ja võtsin nüüd kõige vähemate ridade arvuga kahanduse ehk 4. variandi. Mida edasi, seda enam sai selgeks, et nüüd saab müts lühike! :) Ja rohkem ma enam ei harutanud. Tegin lõpus natuke omaloomingut ja lõpetasin mütsi tunde järgi.

Jälle pesin mütsi ära. Peab ütlema, et kahele pesule pidas müts hästi vastu: ei veninud välja ja kude läks peale pesemist ühlasemaks.

Modelli mul ei ole, riputasin mütsi nagisse:


Esimesel pildil on värv täitsa õige, teisel veidi heledam:


Olgu veel öeldud, et selle litritega lõnga sain ma tänu Isetegija sõbrapäeva pakivahetusele 8 aastat tagasi! Nüüd lõpuks leidis kasutust.  

10 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Kahest lõngast kokku sai jah päris hea! Algul kartsin küll, et kirju ja muster ei tule nii esile, aga lõpptulemusega olen rahul.

      Kustuta
  2. Ilus müts ja ilus värv!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Ülle! Ma ise olen ka rõõmus, et suutsin midagi üle tüki aja ära lõpetada. Poolikuid asju on päris palju, ma mõtlen peale paberitööde, loodan varsti jälle millegagi üllatada! :)

      Kustuta
  3. Nagu vanakudujatarkus ütleb: iga lõnga jaoks on kusagil tegumood. Sellele mütsile sobivad litrid ju tätsa kenasti. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, nüüd ootan veel uusi tegumoode, sest lõnga on veel! :)

      Kustuta
  4. Väga mõnusa värviga müts! Litrid tunduvad ka väga hästi sinna sobivat. Ja üldse, see muster justkui olekski täpselt niisugune olnud - ei saa arugi, et Sinu müts ennenähtust vähendatud kujul on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Anneli ja muidugi suur tänu kena mustri eest! :)

      Kustuta
  5. Litritega on eriti tore variant!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Litrid on just parajalt pisikesed, aga annavad sära mütsile.

      Kustuta